Husmandsstedet fra Turup

Untitled Document
Haven

Til husmandsstedet fra Turup hører to haver; mod øst findes bærbuske - solbær-, ribs- og stikkelsbær - og mod vest en kålgård. Kålgården var den mest basale af haverne, og selv i områder eller perioder, hvor havekulturen i øvrigt var pauver, fandtes kålhaver. Her dyrkedes kartofler, løg, gulerødder, øvrige rodfrugter og naturligvis kål. Ældst er hvidkålen og grønkålen. Grønkål var især udbredt; den kunne stå ude hele året og ydede dermed et vigtig tilskud til den ellers til tider vitaminfattige vinterkost. Rødkål, blomkål og rosenkål kom først til senere. I kålgården dyrkede man også krydderurter.

Turuphusets kålgård er traditionel med kartofler og kål og dertil to forskellige tobakssorter. Kålgården er indhegnet med flethegn - en metode, der er særlig typisk for de fynske og lollandske områder.